Skip to content

0824 – Geen goede feuteu “tog”?

4 mei 2012

zaterdag 16 juli 2011 8:10 door François

 

“Een bewerkte feuteu is nooit een goede feuteu tog”, aldus een commentaar bij mijn vorige bijdrage. En daar heeftie gelijk in, tog?

 

NiD90 18-105 VR

 

Arnhem CS

 

3/07/2011

9 reacties

 freddy freeloader 16-07-2011 11:23

@Francois.
Vroeger in de donkere kamer lieten we de wolkenluchten vaak wat langer doorlichten. Dan werden ze dramatischer. Bewerking is dus niet iets van het digitale tijdperk. ‘Bewerken’ varieert van bijsnijden of even naar de levels, contrast en kleurinstelling kijken tot het maken van montages en manipuleren van het beeld. Iedere foto wordt min of meer bewerkt. Het lijkt mij daarom een onjuiste uitspraak.
Nu zou ik gaarne even de feuteu zelf nader beschouwen. De linkerkant van de voorste zuil loopt door langs de benen van de man en deelt het vlak in tweeen. Het linkergedeelte laat een verschuiving in de ruimte zien, er is een sprong naar achteren, het rustiger rechtergedeelte loopt evenwijdig aan het beeldvlak. Precies onder de lichtplek op het plafond heeft de maker een bord met ‘trein’ gemonteerd. Het bord spiegelt de kijkrichting van de man en brengt ook het zwart/wit van de kleding van de man terug in het rechtergedeelte. Door de strakke vorm en het hoge contrast lijkt het bord niet aan de muur te hangen, maar komt naar voren, het haalt de diepte uit de foto. De montage is dus niet ‘weggemoffeld’.
Resultaat is een sterke, grafische feuteu.

Avatar van fred van der wal Fred van der Wal 16-07-2011 11:25

Niet teveel filosoferen over wel of niet goed
de één vindt dit
de ander vindt dat
Tante Greet vindt ook altijd wat
Ma zit net in bad
maar de kijker met lef
geeft gewoon een aanbef

 Henk Daalder Duurzame Brabanders 16-07-2011 11:26

Ik vind het niet zo goed, vooral omdat de man te weinig grijstinten heeft in vergelijking met de rest van de foto.

 Blew 16-07-2011 12:14

Eens met Fred, alhowel ik bewerkte foto’s in het algemeen een gruwel vind. Misschien is de wat overbelichte mijnheer gewoon niet het onderwerp van deze compositie?

Avatar van François Labarbe François 16-07-2011 12:28

Bedankt voor de uitgebreide analyse freddy (met name vanwege de conclusie :) ). Ik vind ‘m zelf niet goed genoeg om op Flickr te plaatsen met name door de “afgesneden” voeten.
De grap is hier natuurlijk dat het bord “trein” naar rechts wijst en de dikkerd ingespannen naar links. Het bord hangt er overigens echt.

Tsja, wat is goed en wat niet. De aanleiding voor het plaatsen van het plaatje is, zoals de titel al aangeeft, de niet ter zake doende opmerking van de spelfouten maniak bij mijn vorige bijdrage. Die foto is namelijk helemaal niet bewerkt. Hij is slechts op het raam na op zwart-wit gezet en dat is toch (tog) nauwelijks een bewerking te noemen.

Dus nu maar eens een bewerking geplaatst om daarover wat meningen te horen. Tot nu toe (nr 4) voldoende genuanceerd

Bewerkingen kunnen vaak zeer goed uitpakken vind ik (zie de Photoshop groepen op Flickr). Mijn foto-bewerkingen zijn meestal gebaseerd op mislukte foto’s. Ik wil er dan toch wat mee doen en het resultaat valt hier ook nog niet eens tegen (maar niet goed genoeg)

 freddy freeloader 16-07-2011 12:53

@Francois. Ja, van die kijkrichting had ik begrepen. Maar dat dat bord er echt hangt… haha.. zo kan men zich vergissen. Maar je hebt hem dan toch wel geselecteerd en het contrast omhoog gegooid?
De afgesneden voeten, ik kan er in dit geval niet mee zitten vanwege dat die paal aan de bovenkant ook door de rand heen loopt. Normaal erger ik me er namelijk wild aan.

Avatar van François Labarbe François 16-07-2011 13:20

Ik heb flink met het contrast zitten schuiven freddy, maar ook met de belichting en uiteindelijk was dit de combinatie die er naar mijn gevoel mee door kan. Onderin de kelder bij kunstlicht en sluitertijden van 1/8 tot 1/20 (leve de VR) krijg je rare kleuren en al gauw bewegingsonscherpte (http://www.vkblog.nl/bericht/407730/7…) dus je moet wel gaan bewerken. Veel anders kon ik de uitsnede (vergroting) hier niet maken in die betonnen ruimte

 Blutch1 16-07-2011 14:56

Mi wordt hij spannender als je dat bord weghaalt en de foto afsnijdt direct onder de handen van de man.

Avatar van François Labarbe François 16-07-2011 15:05

Een zwevende romp tussen palen en voor een kast… zo had ik het nog niet gezien maar het is te proberen

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: