Skip to content

0364 – Zilverbons

18 maart 2011

Geplaatst op 17-02-2008 20:48

Zilverbon 1 mei 1916

De internationale spanningen namen na de moord op Franz Ferdinand in Sarajevo op 28 juni 1914 snel toe en dat is niet goed voor het beursklimaat. Beleggers zijn over het algemeen gevoelige lieden die er bij het minste of geringste de brui aangeven… ze gooien alles in de verkoop en de beurs begint crashscheuren te vertonen. De aandelen kelderden met ruim 20% in een maand tijds en op 28 juli werd de beurs in Amsterdam voor onbepaalde tijd gesloten. Paniek!

De paniek was dan voornamelijk het gevolg van de kredietcrisis (hé, waar kennen we dat woord van?) die toen ontstond. De geldmarkt stagneerde en het betalingsverkeer begon vast te lopen… zo vast dat je bijvoorbeeld in de kroeg alleen nog maar kon betalen met eerlijk zilvergeld.
Flappen werden bij de banken door o.m. de gewone spaarders zoveel als kon voor harde munt ingewisseld die vervolgens weer in oude sokken onder het bed werd bewaard en met name banken worden daar ongelukkig van. Dus de flap af als betaalmiddel en te weinig geld in omloop zodat de uitbetaling van de lonen zelfs in het gedrang kwam.

Tijd voor de overheid om in te grijpen en hij vond ter plekke de zilverbon uit. Als je nu bij het loket van de bank om de hoek het papier in kwam ruilen voor harde riksen kreeg je daarvoor in de plaats een door de staat gegarandeerde zilverbon ter waarde van tweeënhalve gulden uitgereikt en dan gaat de lol van het wisselen er snel af. Zo doe je dat.

In de loop van 1914 bleek dat het “Broeder Volk” zich om allerlei uiteenlopende redenen niet (nog niet) aan Frau Antje ging vergrijpen en het betalingsverkeer kwam weer op gang, de staatszilverbons werden van weinig populair tot bepaald zeer impopulair en bovendien veelvuldig vervalst. Men staakte verdere uitgave van de bons.

Angst geeft vleugels zegt men wel eens maar toen gold ook nog: angst geeft staatszilverbons… want in maart 1916 was het weer zover. In het land van Willy-de-Wanker leek men op bepaalde ideeën te zijn gekomen. Wat was er nu weer aan de hand.
Op 30 maart 1916 werd de Nederlandse gezant in Berlijn door de Duitse minister van Buitenlandse zaken ontboden voor een goed gesprek. De Duitse inlichtingendienst wist te melden, zei hij, dat er in Engeland een enorme invasiemacht op bootjes in de Theems ronddreef met als doel natuurlijk België, maarrrr…. die onbetrouwbare Britten zouden dan de gelegenheid te baat willen nemen om via Nederlands grondgebied….. tja… dan zou Duitsland natuurlijk niet… euh…

De gezant telegrafeerde met hoge piepstem naar Nederland en alle verloven werden ingetrokken… komt u maar… de luchtmacht staat paraat. De nieuwe mobilisatie leidde tot paniek… en tot soortgelijke gebeurtenissen als in 1914… en tot de uitgifte van nieuwe staatszilverbons waarvan ik er nog een door overerving in mijn bezit heb.

Tijdens een tweede goed gesprek begin april van de Duitse minister met de Nederlandse gezant vertelde de minister dat het allemaal een vergissing is geweest en of meneer de gezant misschien zin had in een sigaartje.

Het draaide uiteindelijk om een Duitse propagandastunt. Men wilde de publieke opinie in Nederland tegen de geallieerden op zetten waardoor wij hier weer werden opgescheept met een nieuwe serie zilverbons in plaats van zilveren knaken.

8 aanbevelingen
3 reacties


Maria-Dolores / 18-02-2008 10:20
oh, ik had niet eens geweten dat die hebben bestaan.

(ik heb een oude Reichsbanknote uit 1923 van één miljoen Mark, maar da’s weer iets anders)

François / 18-02-2008 12:25
Hahaha… 1 miljoen mark? Ik heb ze in alle soorten en maten waaronder 2 van 10 miljard mark. Zet ik volgende keer op m’n blog :)

TheoB / 02-03-2008 13:20
Wist niet dat je miljonair was .
Wacht met spanning op die 10 miljard mark.

 

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: