Skip to content

0052 – Tegenlicht

2 februari 2011

Geplaatst op 22-03-2006 10:42

Foto: François Labarbe, Minolta SRT 303 B Rokkor 135 mm, Agfa-dia gedigitaliseerd met de Dual IV.

Heteren, 1980-1985

0 aanbevelingen
8 reacties


Jacopone / 22-03-2006 11:11
@ François: Ik vind je foto’s stuk voor stuk prachtig. Wat ik me afvraag is waarom je er telkens het fototoestel en het gebruikte objectief bij vermeldt. Er zijn zoveel andere factoren die veel belangrijker zijn. ;)

anoniem / 22-03-2006 11:39
Jacopone, die andere factoren weet ik inmiddels allang niet meer. Vroeger schreef ik dat nog wel eens op maar op een gegeven moment stop je daar mee, te veel “gedoe”, zeg maar. Bovendien is het met de automatische camera’s (Minolta XG9, Pentax Espio en de Nikon) toch niet meer haalbaar om daar de gebruikte sluitertijden en diafragma’s van op te schrijven.
De foto’s die ik hier op de blog zet bestrijken een periode van 30 jaar waarin ik met veel soorten en modellen camera’s heb gewerkt. Er zijn nogal wat mensen die denken dat een dure camera een voorwaarde is om goede plaatjes te maken. Door de toestelvermelding kan je zien dat een min of meer geslaagde prent toch vrij onafhankelijk is van de gebruikte camera, het gaat voor 90% om het “oog-dat-door-de-zoeker-kijkt”. De Kodak Retina IIc bv stamt uit 1952, is geen spiegelreflex en heeft geen belichtingsmeting, de Pentax is een relatief goedkoop automatisch meetzoeker camera’tje etc etc
Ik ben misschien een beetje een freak en de vermelding van de fototoestellen met objectieven zie ik eigenlijk als de normale info. Maar je hebt wel gelijk, voor veel mensen is de “hardware” niet relevant en telt alleen het plaatje.

François Labarbe / 22-03-2006 11:40
Ik was even anoniem ;-)

Guus / 22-03-2006 12:11
Het beste bewijs ben ik. Al twee jaar werk ik met niets anders dan een Fuji A330 en een Olympus C-310 Zoom. Met amateurcamera`s kan zeker tegenwoordig heel goed worden geschoten, het ligt meestal aan de fotograaf zelf. Zo is dat ook met het automobilisme. Dankzij een dure auto wordt men geen betere automobilist. Het terugvinden van de gegevens is bij digitale camera`s geen enkel probleem. Deels staan ze onder de foto in de computers, deels staan ze ook in een apart vakje.

François Labarbe / 22-03-2006 12:32
Ha, een beroeps op mijn blog ;-) Welkom Guus.

Jacopone / 22-03-2006 13:26
Bedankt voor je reactie. Ik zie uit naar je volgende foto’s.

Zwollywood / 22-03-2006 19:13
Francois….naast de techniek…..de vraag ‘waaromis deze foto goed.

Nou ik denk dat het oog van de fotograaf heeft opgelet en wel op de volgende dingen.
Rechts- en links boven zijn witvlakken en keurig in evenwicht is dat op het onderste deel van de foto ook zo: dus het wit is evenwichting verdeeld en juist dat brengt het zwarte – bijna silhout- zo evenwichtig tot ons.


François Labarbe / 22-03-2006 20:35
Zwollywood, je bedoelt de compositie van het plaatje. Het is natuurlijk niet onmogelijk dat ik door mijn vader I. Labarbe en mijn grootvader I. Labarbe Sr, die vele prijzen met fotograferen heeft gewonnen, op een bepaalde manier heb leren kijken. Je moet je overigens wel bedenken dat ik mijn mislukte foto’s (en dat zijn er heel wat) verre van mijn offtopicblog houdt ;-). Verder was ik in die tijd nogal gek van tegenlichtopnamen en ik trotseerde zelfs de Heterse kou om aan het einde van de straat een paar plaatjes te schieten (zie ook winter in de Betuwe).
Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: