Skip to content

0009 – Anna Paulowna is bevallen van een gorilla

29 januari 2011

Geplaatst op 03-02-2006 21:36

Foto: François Labarbe winter 2000, Minolta SRT 303 B 28-105 mm Cosina, Sensia Fujichrome 200, dia’s gedigitaliseerd met de Dual IV. 

In 1853 koopt Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, beter bekend als koning Willem III of ook wel koning Gorilla, Bronbeek aan de Velperweg in Arnhem om er voor zijn moeder Anna Paulowna, de zuster van tsaar Alexander I, een huis te laten bouwen. De bestaande villa wordt uitgebreid met twee zijvleugels van één verdieping en een veranda, maar Anna Paulowna heeft er nauwelijks gewoond. Het huis op de voorgrond, het rechtergedeelte, is de tegenwoordige commandantswoning van Bronbeek.
Willem schenkt in 1859 het landgoed en de villa aan de Staat om er een Koloniaal Militair Invalidenhuis van te maken en in het begin van de jaren ‘60 van de 19e eeuw wordt het nieuwe hoofdgebouw met een ruim honderd meter brede gevel achter de commandantswoning gebouwd.
Van deze, niet zo populaire erfelijke hoogste gezagdrager van Nederland is verder nog bekend dat hij een paar honderd mariniers en enige stukken geschut mee wilde nemen naar zijn tijdelijk verblijf in Zwitserland omdat men hem in Zwitserland “un peu trop familièrement” begon te behandelen.

 

1 aanbevelingen
0 reacties
Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: